I will try my best to make it happen again.

HAHAHAHAHAHA!!!!!OK BAI..

BIM ialah Building Information Modeling

Building Information Modeling (BIM) ialah proses integrasi maklumat daripada pelbagai disiplin yang ada didalam sesebuah projek.  So dgn ini semua profesional yang terlibat bolehlah explore the project digitally before it's build..DIGITALLY YER....

1st step nak start bim is all consultant must provide and submit their 3D drawing for the particular project so barulah boleh di integrasikan dalam satu database..First thing of course la Architect to provide the others with the building design..

Conventionally kita biasa guna Autodesk product call AutoCAD untuk produce whatever drawing in 2D.  Autodesk REVIT pulak diperlukan to produce 3D modeling.. Tp of cause ada few more product for 3D modeling kat luar tu..cuma Autodesk senang nak cerita cause dia provide 360 solution n lagi satu almaklumla saya dah terlibat with Autodesk sale..haha.

YES we still need 2D drawing for documentation..You don't have to worry since 2D drawing will be generate automatically from REVIT..So you akan spend less time in drawing and more time in design..

Sebut pasal benefit nie ada 2 je yang penting..

1. Cost Effective
2. Time Effective

Selain tu..because its 3D

1. Good presentation tools to impress client
2. Beter communication because we can visualize it
3. Any decission can be decide earlier
4. Can walk through and fly through the project
5. Good marketing material

This benefit only can be archive if you really follow the BIM process.

For integration of REVIT 3D's by consultants, Autodesk Naviswork is needed.  With Naviswork we can run through the building and perform clash analysis.

Clash anlysis between different dicipline is one of the beauty of having BIM..There is where the cost effective come..With this analysis any major decission can be make earlier..less RFI means less VO..Less VO mean less rework and of cause with this you can experience smooth project progress..

We can summary here that BIM is more than 3D..




Authorised reseller

New company yang aku service sekarang is more to engineering software..benda yang aku nak kene familliarkan adalah Autodesk product semacam AutoCAD, AutoCAD LT, Revit, Naviswork, Sketch book, Civil 3D, 3D's max design dan macam2 lagi..Paham???

x pening ko mikir?Ni baru design software je..Belum lagi masuk planning software..mamsak aku..lama lagi la nk habiskan pemahaman..

Haha..Dulu time keje adala aku pakai AutoCAD..Yang lain2 baru sekarang nak explore..tapi nak pakai tue kene make sure spec machine aka PC or lappy..specification at least 4gb ram..grafik card pon satu hal..sbb korang paham2 je la kalau keje2 yang melibatkan rander nie..

Software lain yang company bawak adalah Project planning software Oracle - Primavera..Yang ni pon aku pakai masa kerja planner dengan kontraktor dulu..Tp dah lama tinggal, so klu stakat teori x de masalah la..Klu mintak aku operate mmg x dapek nak menolong..

Dan semestinye masih ada software lain yang aku kene pahamkan..

ASTA & TILOS..first time aku dengar..

Dua2 adalah planning tools..dibawah satu payung..

ASTA kesesuaiannye dekat planning bangunan sama hebat macam Primavera tp harga dia lebih kurang microsoft project..

TILOS (time location system) pulak sangat2 sesuai untuk linear project..senang cerita kalau buat jalan, rail way, tunnel, metro, pipeline, bridge mmg sangat2 disarankan..

Kelebihan pertama dia yang paling best korang boleh masukkan gambar progress kat dalam tue..so x de la blur2 masa nak berperang dalam meeting..

2nd kalau dah planning tu mestilah nak kene time and cost effective kan..so dengan software nie any clash might be happen in the future korang boleh tgk dalam software so senang la nak ambek langkah2 yang sepatunye..nak slow down progress tue or nak add resources bagi pantas siap..so ia ada clash detection and clash avoidance..

Yang paling terbaik org2 lain tgk report senang je nak paham x payah nak kene ada specific background sebab dalam software ni dia dah visualize rupa track tu..visualize progress..visualize any clashing..powerfull..

Pic takken from :docstoc.com